DEL
AMAGÜESTU
LES CASTAÑES Y LA SIDRA
DEL DUERNU
Andrea y Mónica Iglesias González 4ºA
Amagostar: asar castañes cola corteya.
Amagüestu: aición y efeutu d’amagostar.
Magüestu: Magosto, amagüestu
Ariciu: oriciu.
Cascu: pipa o tonel pa sidra.
Castaña: frutu
comestible de la castañal, dura y
de forma arredondeada.
Castañal, la: árbol de corteya agrisao y de fueyes
grandes que da un frutu comestible.
Chigre: establecimientu
públicu onde se sirven bebíes. Aparatu mecánicu col que se descorchen
les botelles de sidra.
Chigreru: persona qu’atiende nun chigre.
Cocu: gusanu la castaña.
Corra,la: círculu formáu por un
conxuntu de persones agarraes de les manes, por un conxuntu d’oxetos zarráu en
redondo.
Cortar [el llagar]: cortar los bordes del bloque de masa que se
ta prensando nel llagar.
Cuerra: corra, zarru de piedres de forma circular,
onde s’echen les castañes pa qu’abra l’oriciu.
Cuerria: Cuerra
Duernu: maderu grande, cuadrilongu y facíu que
sirve pa salar tocín, recibir la sidra que fluye del llagar y otros usos.
Duernu de mayar: artesa
onde se machaca la mazana pa facer sidra
Espicha: furacu del llagar per
onde sal la sidra, situau na canalexa.
Estucipié o turpicié: la última sidra que sal
d'estrucir nuevamente la masa de mazana.
Ferver: fermentar la sidra dulce na barrica.
Gaspia: corazón de la mazana.
Llagar,el: prensa pa sacar el zume de les mazanes
mayaes. Llugar onde se fabrica la sidra.
Llagarada: cantidá de mazanes que se
maya d’una vez nel llagar.
Llagareru: el que manexa'l llagar y cuida de la ellaboración
de la sidra
Magaya o gurrruyu: pelleyu de la mazana
dempués de ser esprimida nel llagar y sacada tola sidra.
Magosto: aición y
efeutu d’amagostar. Amagüestu,magüestu.
Magüestu: aición y efeutu
d’amagostar. Amagüestu,magosto.
Mayar: machacar la mazana pa facer
sidra.
Mayu: preséu para mayar o machacar les mazanes.
Pañar: recoyer daqué que ta nel suelu, asina asocede
coles mazanes.
Pebida: simiente de la mazana que tán dientro del
musicu.
Pipa: tonel, barril de la sidra.
Pulgu: monda, pelleyu de la mazana.
Pumar: árbol que da les mazanes.
Pumarada: conxuntu de pumares.
Sidrada,la : espicha, convite (onde se bebe muncha
sidra).
Sidra del duernu: zume de la mazana acabante de mayar.
Sidra dulce: zume de la mazana acabante mayar.
Sidra de piescu: sidra de permala calidá, que sabe permal
Sidra de reyón : sidra fecha ensín apertar muncho'l
sovigañu del llagar.
Sidra de volador: sidra que tien munchu gas.
Sidrería: chigre (onde s'echa sidra).
Sidrizu,el: golor o sabor a sidra.
Tambor: recipiente cilíndricu
onde s'asen les castañes.
Tinu: tonel, tina, cubeta, barril que sirve d'envase.
Xarru: cacíu más altu qu'anchu,con asa, de boca.
arredondiada y con un picu per onde s'echa fuera'l llíquidu que tien dientro.
Zapica: xarra de maera o de lata que s'emplega pa echar
llíquidos pa catar.
No hay comentarios:
Publicar un comentario