miércoles, 17 de diciembre de 2014

  VOCABULARIU 
       DEL
  AMAGÜESTU

LES CASTAÑES Y LA SIDRA DEL DUERNU

Andrea y Mónica Iglesias González 4ºA




Amagostada: axuntanza de persones p’amagostar y comer castañes.
 

Amagostar: asar castañes cola corteya.

 

Amagüestu: aición y efeutu d’amagostar.

Magüestu: Magosto, amagüestu

 

Ariciu: oriciu.

 
Arizu: oriciu.


 

Cascu: pipa o tonel pa sidra.

 

Castaña: frutu  comestible de la  castañal, dura y de forma arredondeada.

 

Castañal, la: árbol de corteya agrisao y de fueyes grandes que da un frutu comestible.

 


 

Chigre: establecimientu  públicu onde se sirven bebíes. Aparatu mecánicu col que se descorchen les botelles de sidra.



Chigreru: persona qu’atiende nun chigre.

 

Cocu: gusanu la castaña.

Corra,la: círculu formáu por un conxuntu de persones agarraes de les manes, por un conxuntu d’oxetos zarráu en redondo.

Cortar [el llagar]: cortar los bordes del bloque de masa que se ta prensando nel llagar.

 

Cuerra: corra, zarru de piedres de forma circular, onde s’echen les castañes pa qu’abra l’oriciu.

 

Cuerria: Cuerra

 



 

 
Duerna: recipiente grande de maera de forma cuadrada que s'emplega  pa mayar la mazana colos mayos .

 

Duernu: maderu grande, cuadrilongu y facíu que sirve pa salar tocín, recibir la sidra que fluye del llagar y otros usos.

 

 
 


Duernu de mayar: artesa onde se machaca la mazana pa facer sidra 

 

Espicha: furacu del llagar per onde sal la sidra, situau na canalexa.

 

Estucipié o turpicié: la última sidra que sal d'estrucir nuevamente la masa de mazana.

 

Ferver: fermentar la sidra dulce na barrica.

 

Gaspia: corazón de la mazana.


Guetar: pañar castañes del suelu.

 

Llagar,el:  prensa pa sacar el zume de les mazanes mayaes. Llugar onde se fabrica la sidra.







 

 

Llagarada: cantidá de mazanes que se maya d’una vez nel llagar.

 

Llagareru: el que manexa'l llagar y cuida de la ellaboración de la sidra

 

Magaya o gurrruyu: pelleyu de la mazana dempués de ser esprimida nel llagar y sacada tola sidra.

 

Magosto: aición y efeutu d’amagostar. Amagüestu,magüestu.

 

Magüestu: aición y efeutu d’amagostar. Amagüestu,magosto.

 

Mayar: machacar la mazana pa facer sidra.

 


Mayu: preséu para mayar o machacar les mazanes.


Mazana: frutu del pumar.

 
Musicu: parte central de la mazana cola simiente, les pebíes.

 Oriciu: envolvedura con pinchos qu’envuelve la castaña.

 

Pañar: recoyer daqué que ta nel suelu, asina asocede coles mazanes.

Pebida: simiente de la mazana que tán dientro del musicu.

 

Pipa: tonel, barril de la sidra.

 

Pulgu: monda, pelleyu de la mazana.

 

Pumar: árbol que da les mazanes.

 

Pumarada: conxuntu de pumares.




Sidra: bebida alcohólico que sal del zume de mazana.

 

Sidrada,la : espicha, convite (onde se bebe muncha sidra).

 

Sidra del duernu: zume de la mazana acabante de mayar.

 


 

 

Sidra dulce: zume de la mazana acabante mayar.

 

Sidra de piescu: sidra de permala calidá, que sabe permal

 

Sidra de reyón : sidra fecha ensín apertar muncho'l sovigañu del llagar.

Sidra de volador: sidra que tien munchu gas.

 

Sidrería: chigre (onde s'echa sidra).

 

Sidrizu,el: golor o sabor a sidra.

 

Tambor: recipiente cilíndricu onde s'asen les castañes.





 



 

Tinu: tonel, tina, cubeta, barril que sirve d'envase.

 

Xarru: cacíu más altu qu'anchu,con asa, de boca. arredondiada y con un picu per onde s'echa fuera'l llíquidu que tien dientro.

 

Zapica: xarra de maera o de lata que s'emplega pa echar llíquidos pa catar.

 

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